tiistai 24. maaliskuuta 2015

Projekti päiväkodin roolivaatteet

Tammikuun loppupuolella alkanut projekti saatiin päätökseen viime viikolla, kun oli näytön esittelytilaisuus. Työparinani oli luokkakaverini ja kahdestaan suunnittelimme ja toteutimme yhteensä 23 asua (joista osa oli viiden sarjoja) lasteni päiväkotiin. Päiväkoti on melko uusi ja lapsilla siellä ei ole paljoa vielä roolivaatteita käytettävinään, joten ilmeiseti tämä projekti tuli tarpeeseen.

Päikkäriltä saimme ehdotuksia erilaisista asuista ja ehdotetusta listasta päätimme valita melkein kaikki, jotta saisimme varastoa kasvatettua mahdollisimman paljon. Päiväkodin vanhempainkerho kustansi ostetut materiaalit, osan kaivoimme omista varastoistamme, osa vanhan päiväkodin varastoista ja osa tuli lahjoituksena (mm. koulultamme ja Majapuulta). Osa materiaalista on myös kierrätettyä. Työn päätimme tehdä hyväntekeväisyytenä lapsille.

Me, opettajamme, arvioijamme ja päiväkodin ihmiset olivat kaikki tyytyväisiä lopputulokseen. Tämä projekti oli ihan huippu ja mukavan erilainen tehdä normaaleihin koulutöihimme verratuna. Iloisia värejä ja hauskoja asuja. :) Joten tämän projektin haluan esitellä teille lukijoillekin. Klikkaamalla saat kuvia suuremmiksi. Huomaathan, että mallinuket ovat lapsikokoa (n. 1-6 -vuotiaita).

Siivet esiteltiinkin jo edellisessä postauksessa. Siipiin saa pujotettua kädet sisälle ja niillä pääsee (testatusti) liitelemään kovaa vauhtia. ;) Elävää pintaa siiville tuotiin lepattavilla eri värisillä sulilla. Näitä siipiä tehtiin viisi kappaletta.


Nukkumattia vilauttelin facebookin puolella. Nukkumatille tehtiin viitta satiinista, päähän huovutettu hattu ja vielä unihiekkapussi, johon aplikoitiin toiselle puolelle kuunsirppi ja toiselle puolelle tähtiä.


Viitan selässä on myös aplikoituna taivaankappaleita.


Hattu huovutettiin levyksi ja leikattiin siitä palanen suippolakkiin. Neulahuovutin myös hattuun kuunsirpin tuomaan väriä ja ilmettä.


Kolme pukkia ja peikko oli myös toivelistalla. Pukeille ommeltiin teddykankaasta viitat ja hatut eri kokoisine sarvineen.


Peikon puku on pään yli pujotettava ja solmitaan naruilla kyljistä kiinni. Takana on villalangassta letitetty peikkohäntä. Kangas on säkkikankaan näköistä, mutta todellisuudessa paljon pehmeämpää. Se on ollut edellisessä elämässä pöytäliinana, johon on tullut steariinia. Läntit peitettiin tilkkupaikoilla.


Prinssi ja prinsessa saivat kultaisesta verhosta viitat itselleen. Reunaan ommeltiin kultaiset paljettinauhat. Prinsessalla on tietenkin pinkki tyllihame. ;)


Kuninkaalliset saivat myös kruununsa. Kangas on kovetettu tukikankailla tarpeeksi jämäköiksi. Takana on säätömahdollisuus tarranauhalla, jotta sopii monen kokoiseen päähän. Kruunut jätettiin koristelematta. Ajattelimme, että halutessaan ne voisi päiväkodissa lasten kanssa koristella kangastusseilla tai muillla keinoin lasten näköiseksi. Lisäksi piti muistaa pestävyys ja turvallisuus, kun lapsille tehdään. Pieniä, vaikeasti pestäviä ja helposti irtoavia helmiä emme laittaneet kruunuihin.


Siiliviitasta tehtiin helposti pään yli pujoitettava vyötärölle ulottuva viitta. Muodoltaan se on täysin pyöreä ja pääntie on keskellä. Alunperin oli tarkoitus, että tehdään siilin piikeistä hiukan pulleita, vanulla täytettyjä piikkejä, mutta viitalle olis tullut liikaa painoa ja olisi tuntunut epämiellyttävän kuristavalta kaulasta. Siiliviittoja on viisi kappaletta.


Piikit ommeltiin fleecesuikaleista, joten viitta pysyy mukavasti tasapainossa harteilla.


Nämä viitat kulkivat meidän puheessamme vihreinä viittoina. Niiden on tarkoitus olla monikäyttöisiä esim. sammakoille, kuusille ja kaikelle muulle vihreälle. Näitäkin on siis viiden kappaleen sarja.


Muodoltaan myös nämä ovat pyöreitä, joissä pääntie keskellä. Pääntielle on ommeltu resori. Materiaalina on vanhoja valkoisia lakanoita.


Työparini värjäsi aurinkovärjäystekniikalla lakanat kauniin värikkäiksi. Värierot viittojen kesken johtuvat eri värjäyskerroista. Toisella kerralla oli hiukan tummempaa värjäyslientä ja toisella vaaleampaa. Näin viitoista saatiin myös monikäyttöisempiä ja elävämpiä.


Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä tulee toukkaviitta. Myös tuhatjalkaiseksi kutsuttu (vaikka jalkoja onkin yhteensä vain kolmekymmentä). Pitkän mallinen viitta, jossa on viisi pääntietä. Reunalla roikkuu fleecestä tehdyt jalat. Omasta mielestäni tämä oli ideana aivan mahtava ja se piti tietenkin toteuttaa.


Viitasta tehtiin kaksipuoleinen. Toinen puoli vihreä, toinen keltainen. Näin saadaan vaihtelua ja valinnan mahdollisuus toukkaleikkeihin. Pääntiet on huoliteltu vinonauhalla.


Asut on tehty niin, että myös päiväkodin aikuisetkin pystyy niitä tarvittaessa käyttämään. Aikuisen pää mahtuu päänteistä ja viitan narut riittävät aikuisellekin

Tässä siis projektimme kokoneisuudessaan. Työtunteja kului suunnitteluun ja valmistukseen yhteensä 134h. Näytöön laskimme lisäksi tunteja valokuvauksesta, portfolion kokoamisesta ja näytön valmistelusta. Muuta en pysty enää tästä sanomaan, kuin että tämä oli ihan huippuprojekti!

3 kommenttia:

Krista kirjoitti...

Varmasti ihan mieletön projekti, kaikki roolivaatteet on mahdottoman superhienoja!

Ceraci kirjoitti...

Kiitos Krista. :) Ja kiva kun piipahdit blogissani.

Tarja kirjoitti...

Kyllä on näyttävä prokkis ja esim. rakennetoteutukseltaan sopivan yksinkertainen mm. puettavuus pienillekin lapsille ja vaatteiden huollon näkökulmasta hyvin valitut materiaalit....olisi hieno nähdä niitä käytössä...

Lähetä kommentti