keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Kulttuuria keskiajalta

Aloitetaan vanhemmasta päästä valmistuneita. Syksyn ensimmäisen jakson päätteeksi sain valmiiksi tämän keskiaikahenkisen mekon. Mekko oli kulttuurilähtöisen valmistamisen näyttötyö ja oli oikein onnistunut sekä itseni, että muiden mielestä.

Työssä piti olla joku omaan kulttuuriin ja taustoihin liittyvä lähtökohta, josta lähdetään kehittelemään itselleen juhla-asua. Samassa jaksossa oli pukuhistorian kurssi, josta sai ottaa ideoita ja vaikutteita. Kevyenä keskiaikafriikkinä oli aikakausi itsestään selvä. Luonto kuuluu myös hyvin läheisesti persoonaani, joten tästä lähdin kehittelemään ideaa eteenpäin.

Kaavoitukseen hain ideaa keskiaikaisesta surcotista (päällysmekosta). Kädentieltä lähtevä ja kiilan kärkeen päättyvä yhdistetty rinta- ja vyötärömuotolaskos matkii myöhäisemmän keskiajan suuria kädenteitä, helvetin ikkunoita. Takana on samanlainen leikkaussauma, johon on ommeltu väliin sirkkalista nyöritystä varten. Helman punaiset osat ovat suoria kaitaleita ja leveys helmaan on tehty kolmion mallisilla kiiloilla. Keskiaikana käytettiin paljon nimenomaan suoria kappaleita, koska kangasta oli vähän, se oli kallista eikä kovin leveätä. Kaavaan olen edelleen oikein tyytyväinen. Pitkittäisleikkaussaumoilla sai kauniisti muotoa ja olen ajatellut samanlaista leikkausta koittaa lähiaikoina myös trikoosta tehdylle mekolle tai tunikalle.Materiaaliksi valikoitui luonnonkuidut ja niistä erityisesti pellava. Kangas on todennäköisesti pellava-puuvillasekoitetta, ihan tarkkaa tietoa ei ole, sillä ostin sen Jättirätin palalaarista. Pääntien painatuksien idea lähti omasta vaellusharrastuksesta ja Suomen luonnosta. Pohjoisessa Lapissa tavattava ruohokanukka on hurmannut kauniilla yksinkertaisuudellaan vaellusreissuillani ja siitä hain muodon pääntien kuviointiin. Lisäksi kuviointi sopii hyvin yhteen keskiaikaiseen henkeen.


Mekossa on toisella sivulla piilovetoketju helpottamassa pukemista. Takaosan nyöri on ihan sellaista pyöreää hupparinyöriä. Voi olla, että se siitä vielä vaihtuu, kunhan löydän sopivampaa.

Kokonaisuutena siis oikein mukava mekko. Pääsee käyttöön ainakin ensi kesänä keskiaikaisilla markkinoilla. ;) Ja jos jotkut sopivat pippalot tulee eteen, niin eiköhän se sinnekin päälle pääse. Ideoita saa esittää, että mitä voisi tuohon lämmikkeeksi lisätä päälle viileämmän kesäpäivän sattuessa. Neulottu huivi/keeppi, bolerotyyliset lisähihat, pitkähihainen alusmekko tai -paita?

2 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Musta keeppi ois tohon oikein valinta, vähän sellainen punahilkkatyyppinen, hupullinen

Ceraci kirjoitti...

Hanna: Totta, juuri sellainen tuohon varmaan sopii. Täytyypä alkaa seuraavaksi väkertämään sellaista. :)

Lähetä kommentti